Noutati

7 minuni ale lumii despre care probabil nu ati auzit pana acum

Stim cu totii despre atractiile renumite precum Colosseum, Marele Zid Chinezesc sau Taj Mahal. Exista insa foarte multe alte cladiri incredibile despre care foarte multi nu au auzit. Astazi va vom prezenta 7 dintre acestea.

Chand Baori, India

 

Chand Baori este localizata in satul indian Abhaneri si este una dintre cele mai impresionante constructii cu trepte din lume. Structura gigantica are aspectul unei piramide inversate si ajunge la o adancime subterana de peste 30 de metri. Exista trei pereti in cadrul structurii cu peste 3500 de trepte aranjate intr-o simetrie perfecta, care duc catre un mic lac verzui. Oamenii de stiinta nu au reusit sa afle inca daca aceasta constructie a fost realizata intre secolele IX si XI sau cu 6 secole inainte de Hristos.

 

                                                                        Marea moschee din Djenné, Mali

Sursa foto: Francois Xavier Marit

Marea moschee din Djenné are peste 100 de ani vechime si este cea mai mare constructie realizata din caramizi din lut din intreaga lume. In anul 1988 a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. In prezent este inchisa turistilor.

 

Palatul Parlamentului, Romania

 

Fiind una dintre emblemele Bucurestiului, Palatul Parlamentului a fost construit pe cand Romania era inca Republica Socialista. Este considerata a fi cea mai mare si mai scumpa cladire administrativa. Aceasta minune arhitectonica neoclasica are 12 etaje supraterane si 8 etaje subterane, peste 3100 de camere si o suprafata ce depaseste 330.000 metri patrati.

Sursa foto: abritandabroad

 

Stari Most (Podul Vechi), Bosnia-Hertegovina

Sursa foto: thousandwonders

Acest pod pietonal de peste raul Neretva din orasul Mostar este o copie fidela dupa podul antic distrus de trupele bosniece si croate in anul 1993. Stari Most a fost inclus in patrimoniul Unesco in anul 2005. Unele dintre atractiile turistice principale aici sunt bungee-jumping-ul si sariturile in apele raului Neretva, chiar de pe acest pod.

 

Sursa foto: thousandwonders

 

Fortul Kumbhalgarh, India

Fortul Kumbhalgarh este inconjurat de un zid unic, cunoscut in vremurile antice sub numele de “Gardianul mortii” sau “Ochiul lui Mewar”. Zidul are o lungime de 36 km si in unele locuri ajunge pana la 8 metri inaltime. Constructia sa a durat un secol intreg. In ciuda tuturor razboaielor prin care a trecut, nu a fost niciodata serios avariat sau predat inamicilor.

Sursa foto: chispa1707.livejournal

Moscheea Sheikh Lotfollah, Iran

Aceasta capodopera arhitectonica a fost construita intre anii 1602 si 1619. Este o cladire eleganta, dar si neobisnuita, pentru numeroase motive. Nu are minarete sau o curte, probabil pentru ca nu a fost conceputa pentru public, ci a fost construita ca loc de rugaciune pentru femeile din haremul sahului de la acea vreme.

Sursa foto: wikipedia

 

Sursa foto: architectureindiaandiran

 

Fortul Derawar, Pakistan

Fortul Derawar a fost construit in anul 1733. Cele 40 de bastioane ale sale domina desertul pakistanez. Chiar si unii localnici, nu doar turistii, nu au habar de existenta acestei cladiri.

Sursa foto: aniryortonts

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *