www.saluscontrols.ro
Casa si gradina

Termostatele, o moda de actualitate

De-a lungul timpului termostatele au cunoscut o evolutie spectaculoasa. Pentru cei care nu au detinut un astfel de dispozitiv in trecut este mai greu de detectat diferenta. Un termen comparativ se poate face intre clasic si modern – in timp ce primele sunt cu fir si de regula cu un buton rotativ, cele moderne au afisaj, ecran tactil si multe functii.

In prima faza, termostatele dispuneau de fir. Acestea au aparut mai mult ca o necesitate, si anume reprezentau o asa zisa prelungire de la centrala, ce permitea controlul functionarii acesteia. Cum si de ce? Interventia asupra unei centrale dupa ce aceasta era montata era mai greoaie si in plus, erau afectate si finisajele. De asemenea, in alte situatii se impunea o varianta alternativa cand se defecta poate legatura electrica la panoul centralei, reparatia acesteia nefiind chiar atat de simpla sau accesibila.

Iata ca in timp acestea au ajuns sa fie idei imbunatatite si adaptate. Practic, firul poate fi prelungit pana la distante foarte mari. Controlul ramane acelasi. Mai apoi, ca influenta a vremurilor moderne au aparut variantele fara fir. La inceputurile acestora utilizatorii puneau reticenta pe seama unei comunicari slabe intre centrala si dispozitiv, mai cu seama cand distantele intre cele doua erau mari. Acum nici vorba de asa ceva, caci spre exemplu, gama de termostate inteligente Salus este eficienta si centralele raspund imediat unei comenzi.

Intre ieftin si scump

Ramane un reper si ceea ce tine de pret. In trecut, cand optiunile nu erau atat de multe astfel de dispozitive erau vazute ca fiind scumpe, investitii de care lumea se putea lipsi. Nu acelasi lucru se poate spune la ora actuala. Termostatele moderne sunt eficiente, controleaza tot mai bine temperaturile ambientale astfel ca in cele din urma ele ofera atat confort, cat si costuri reduse la facturi.

De asemenea, pe masura ce producatorii au adus varietate pe piata au aparut si optiuni mai accesibile. Dar sa faci diferenta intre ce este ieftin si ce este scump inseamna sa cercetezi in mod detaliat dispozitivul. Spre exemplu, te va costa putin, insa nu are tot felul de functii.

Un aspect important este si cel legat de diferentele de temperatura. Primele modele de termostate ce apareau pe piata erau cu bimetal. Acestea aveau insa un ecart de temperatura destul de mare, chiar si pana la 5 grade. Cele cu burduf, o alta optiune, aduceau variante mai imbunatatite, ce aveau marja de diferenta de pana la un grad. Cele moderne in schimb au element de mare finete, sensibil, numit termistor, ce face ca o diferenta de temperatura sa fie mica, de sub un grad. Insesizabil practic.

De asemenea, la functiile suplimentare, un termostat ales pe criterii practice isi justifica investitia prin capacitatea sa de a fi reglat: pe zile, ore, un program pentru fiecare zi din saptamana, controleaza apa calda menajera de asemenea sau mai multe zone de caldura.

Inainte de achizitie este recomandat sa se realizeze si o analiza a tipurilor de termostate compatibile cu centrala din dotare.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *