Curiozitati Noutati Trends

Top 10 cele mai scumpe alimente din lume

Intelegerea oamenilor a expresiei « mancare scumpa » variaza enorm. Pentru unii, este vorba despre somonul rosu, pentru altii despre trufe. Cu toate acestea, exista o serie de produse alimentare ce au preturi la care nici nu te-ai fi gandit.

In continuare ai ocazia de a descoperi un top de 11 cele mai scumpe mancaruri din lume :

10. Ciuperci Matsutake

Sursa foto: gribnikoff.ru 

Aceste ciuperci sunt atat de rare incat pretul lor ajunge in prezent la 600 dolari kilogramul. Ciupercile sunt originare din Japonia, insa cresc si in alte tari din Asia. Cu toate acestea, numarul lor a scazut semnificativ din cauza efectelor insectelor si a copacilor invazivi, care isi gasesc drumul in zoneme umbrite in care crestesc. Pentru ca nu exista nici un mod de a le cultiva, sansele de a disparea complet sunt destul de mari.

9. Cafeaua Kopi Luwak

Sursa foto: Ulet Ifansasti 

 

Aceasta cafea este produsa in cantitati industriale in Indonezia, Filipine si sudul Indiei. Kopi Luwak este cea mai scumpa cafea din lume. Pretul sau variaza intre 250$ si pana la 1,200$ / kg. Este renumita pentru felul special in care este procesata.

8. Caviar alb de pește Albino

Sursa foto: kolikof.com

Un kilogram de caviar de acesta costa 8.500€ si 9.100$. Caviarul alb este un fel de peste mai mare care traieste in Marea Caspica. Costul caviarului este atat de ridicat deoarecele icrele de caviar alb sunt produse foarte rar- doar atunci cand ajung la varsta de 100 de ani.

7. Supa din saliva de pasari

Cuibul acestor pasari este facut aproape in totalitate din saliva lor, fara alti aditivi sau materiale necunoscute. Prin urmare, cuiburile au devenit o delicatese in bucataria chinezeasca. Pretul mare al acestei retete este usor de explicat: colectarea salivei este intr-un fel o ocupatie periculoasa. Pasarile si-au construit cuiburile pe stanci inalte, unde exista riscul caderii de la inaltimi foarte mari. Costul acestei delicatese este undeva la 3000$ pe kilogram.

6. Sofran

Sursa foto:  totuldespreraw.ro

Pretul acestui condiment poate varia intre 400 si 1.000 dolari pe kilogram. Acest lucru se datoreaza faptului ca sofranul creste doar pentru sapte zile pe an in toamna. Este colectat si procesat manuaL. In plus, pentru a colecta un kg de sofran este necesara alegerea a 300.000 de flori.

5. Trufe albe

Pretul crescut al acestor trufe se datoreaza conditiilor foarte specifice impuse de cresterea lor, dar si metodele speciale de colectare si pastrare a lor – fapt caruia se datoreaza gustul si aroma lor rafinata. In Europa, 1 kg de trufe albe consta in jur de 2.000 de euro.

4. Pui negru Ayam Cemani

Puiul Ayam Cemani este crescut in Indonezia, dar nu este exportat in unele tari din cauza temerilor ca ar putea raspandi gripa aviara. Aceasaă rasa de pasari de curte este atat de rara incat o bucata costa aproximativ 200 de dolari in Indonezia. Si în afara tarii, acest pret poate ajunge la mii de dolari. Cu toate acestea, in Malaezia, Ayam Cemani este atat de comun incat pretul sau nu este mai mare decat cel al unui pui obisnuit.

3. Fripuri japoneze Wagyu

Sursa foto: Sam Ruttyn 

Fripturile Wagyu, facute din carne de vita japoneza, sunt una dintre cele mai delicioase si mai scumpe delicatese din lume. Carnea are o aroma uimitoare, al doilea punctaj cel mai mare pentru marmorat si o textura faimoasa. In Japonia, viteii de rasa pura Wagyu folositi pentru a produce carnea primesc masaje, beau bere si asculta muzica clasica. Costul de 1 kg din acest tip de carne poate ajunge la 450 $.

2. Sunca Iberiana uscata

Jamón Ibérico, produs in Spania, este cel mai scump tip de sunca din lume. In Spania, porcul Iberian este hranit exclusiv cu ghinda, iar zonele uriase sunt marcate pentru ca acestea sa patrunda. Costul unui kilogram de jamon uscat costa in jur de 365 de euro (392 dolari).

1. Branza Moose

Una dintre cele mai scumpe branzeturi din lume este branza moose, produsa intr-un singur loc: in ferma Moose House din Suedia. Laptele moose este necesar pentru a o produce. Branza Moose este de culoare alba, si aspectul sau este reminiscent al branzei feta. Costa aproximativ 1 000 de euro (1 074 dolari) – kilogram, si este realizat in cantitati foarte limitate.

S-ar putea să-ți placă și...